apr 092024
 

I april på föreningens årsmöte valdes flera nya personer in och vi har under 2023 varit den till antalet största styrelsen på många år. Jätteroligt! Vi märker att engagemanget för vår by ökar och vi som samhällsförening hoppas kunna ta tillvara på den energi som finns hos många drivna Årydsbor. 

Under påsken anordnade föreningen äggjakt vilket var uppskattat av både stora och små. Ägg fanns gömda runt om i byn och de som hittade dem belönades med smarriga priser. 

Vid midsommar bjöd Kvarnens Gårdsbod in till firande med dans, tårta, tipspromenad och trevligt umgänge. Samhällsföreningen stöttade med peng till musik i form av traditionellt dragspelande. Kvarnen tog också emot en Scensommarakt som var väldigt uppskattad av barnen (även de vuxna skrattade högt och hjärtligt). Stort tack till Kvarnen för fint samarbete under året! 

En vacker julikväll gästades Åryd av Åsa Jinder som bjöd på stämningsfull folkmusik. Även detta var en Scensommarakt som Växjö kommun arrangerade tillsammans med samhällsföreningen. Cirka 500 personer tog sig till Masugnsområdet denna kväll för att njuta av Åsas musik, det vackra vädret, god mat och fika och trevligt sällskap. 

I slutet av augusti anordnade vi Årydsdagen vilken bjöd på massor av aktiviteter. Bl.a. hästskjuts, historievandring, våffelcafé, sångstund för barn och idrottsaktiviteter. Samverkande parter var Hemmesjö hembygdsförening, Åryds IK, biblioteket, Kvarnens Gårdsbod och Åryds Service & Handel.

Inför julen bjöd vi in till julmys vid masugnen. Ett 60-tal Årydsbor anslöt och fick njuta av sång, musik och dans runt granen, besök av tomten och möjlighet att åka hästskjuts och gå tomtesmyg. Kyrkan bjöd på glögg och pepparkakor och samhällsföreningen sålde korv med bröd för billig peng.

Vi ser det som en viktig uppgift för samhällsföreningen att anordna mötesplatser och trevliga sammanhang att träffas på. Vi tror att detta stärker gemenskapen i byn vilket vi såklart vill bidra till!

Utöver ovan nämnda aktiviteter har vi under året fått stifta bekantskap med Växjö kommuns nya landsbygdsutvecklare. Tillsammans med henne bollar vi ortens utveckling. Något vi involverats i är planerna på ny skola och förskola i byn. Samhällsföreningen tillsammans med övriga föreningar på orten för dialog med kommunens projektgrupp kring planerna och vi hålls uppdaterade om vad som händer i projektet och får också komma med input. Vi är medvetna om att det är flera beslut som ska gå ”Åryds väg” innan vi har de nya byggnaderna på plats men vi gör vad vi kan för att påverka utfallet positivt. 

I slutet av året beslutade Växjö kommun att införa ett landsbygdsråd för att öka dialogen, bidra till en hållbar och livskraftig landsbygdsutveckling, stärka attraktiviteten samt ge goda förutsättningar att kunna bo, leva och verka på landsbygden. Landsbygdsrådet ska säkra ett landsbygdsperspektiv i beslutsfattandet. Åryds samhällsförening har varit involverade i arbetet kring uppstarten av landsbygdsrådet genom att ingå i valberedningen för rådet.

Under 2023 hade vi fem styrelsemöten som samtliga hölls i hembygdsstugan. Vi tackar Hemmesjö hembygdsförening för att vi får nyttja stugan! I styrelsen har under 2023 följande personer ingått: Malin Andersson, Nathalie Stjärned, Lenny Gustinger, Sabine Schaarschuch, Linnéa Frobe, Maryam Damerchilou, Jessika Skaaret, Thomas Sjösten, Emmy Lennartsson, Margareta Bibbi Bertilsson och Monica Gustavsson.

/Styrelsen mars-24

 Posted by at 05:30

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)