maj 022015
 

I år tänkte vi bygga en flotte till Majbrasan, eller valbogsmässobrasan eller kasen. Fördelen är att det blir mindre brännskador på marken efter en sådan samt en häftigare effekt.  Tanken var  att flotten skulle bli billig och enkel i sin konstruktion men ändå funktionell. Så här gjorde vi.

Skaffa 6 st engångspallar och skruva fast dem i 4 reglar.  Vi valde engångspallar eftersom de är lättare än europall.  På så sätt får du 2 delar som är lätta att transportera än eftersom vi inte ville ha en helflotte ligga vid vattnet som någon skulle få för sig att leka med.. Sedan satte vi klossar på sidorna så att frigoliten skulle hålla sig på plats. De är några millimeter högre än vad frigoliten är tjock, så att de även tar upp en del kraft när flotten vänds.  Det behövs inga klossar på mitten delen eftersom den andra flotten hindrar frigoliten att glida ut där. Sedan la vi 8 st frigolitskivor 120x80x10 cm, 4 st på varje del.   En frigolitskiva har en lyftkraft av ungefär 70 kg enligt arkimedes princip., Därefter skruvade vi fast ett stålband på undersidan av flotten för att hålla fast frigoliten.

IMG_2741

IMG_2742
Sedan satte vi fast tre bräder på tvären för att hålla ihop de 2 delarna.

DSCN0246

Ett par plåtskivor las på flotten för att den inte ska brinna upp på en gång.

DSCN0247

Det understa lagret av ris drog vi fast med ståltråd för att inte det ska glida. Vi skruvade även fast några pinnar för att det skulle bli lättare att lasta. Dra in flotten där det är grunt, ha stövlar eller vadarstövlar på er så blir det enklare att lasta. Undvik för långa pinnar, är de ett par meter blir bra. Så det är att rekommendera ha med sig en sekatör eller såg. Lägg något lättantänt i botten, vi hade granris som tappat sina barr i en sopsäck och hallonkvistar från fjolåret. Sedan varvar man tjockare grenar och ris.  Till flotten behövdes det ungefär 6 kubikmeter ris, dvs två släp med gallergrindar. Vi gissar på att det väger ungefär 200 kg.

För att ankra flotten tog vi en kraftigare plastpåse, fyllde den med sten. sedan knöt fast ett rep i den, repet fästes sedan i sin tur i en kraftigare ståltråd som inte kan brinna av.  Man vill inte ha en flotte som brinner som driver runt.

I båten bör man vara två personer.  en som tänder och en som ror.  I båten bör det även finnas en hink, vattenkanna.  en lång stör som man kan putta flotten eller rätta till grenar som håller på att trilla i vattnet.  Det kan även vara bra att ha några tampar som sitter fast i flotten med ståltråd så att den kan bogseras iväg om det skulle behövas.

Till nästa år.

  • Hade en fundering på att använda fat istället för frigolit, men det finns risk att de exploderar så vi skippar det.
  • Komma på hur man kan rädda mer av frigoliten, nu smälte den.  Vilket gjorde att den smulades söder när den skulle plockas upp. Eventuellt skulle man kunna lägga ett hönsnät runt frigoliten. Om man sedan kan vatten begjuta den på något sätt vore det bra. tex få till en pöl ovanpå frigoliten och vända flotten upp och ner ett dygn innan den lastas så att pallarna är rejält våta.
  • Man kanske ska lägga ihop riset i buntar som man sätter ett snöre om. Lättare att stapla.

 

 

 

DSCN0250

Så här såg det ut när kasen eller majbrasan brann.

DSCN0252

DSCN0259

IMG_2746

Avslutningsbilden är från @frökenfräken82

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)